در این متن قصد داریم در این مورد صحبت کنیم که بکارگیری فیلتر ND چگونه به ما در کنترل نور در عکاسی هوایی کمک میکند. معمولا اکثر عکاسان و فیلمبرداران استفاده از تجهیزات مختلف را برای رسیدن به اهدافشان به کار میبندند. سناریوهای مختلف تجهیزات جانبی خاصی را طلب میکند. بدون شک نور یکی از […]
در این متن قصد داریم در این مورد صحبت کنیم که بکارگیری فیلتر ND چگونه به ما در کنترل نور در عکاسی هوایی کمک میکند. معمولا اکثر عکاسان و فیلمبرداران استفاده از تجهیزات مختلف را برای رسیدن به اهدافشان به کار میبندند. سناریوهای مختلف تجهیزات جانبی خاصی را طلب میکند. بدون شک نور یکی از متغیرهای اساسی است که ما به عنوان یک تصویربردار حرفهای باید شدت و کیفیت آن را کنترل کنیم. فیلتر ND به ما در کنترل این پارامتر خصوصا در شرایط پرواز هوایی به شدت کمک خواهد کرد. اما چگونه از فیلترهای ND برای کنترل نور در عکاسی هوایی استفاده کنیم؟
تا انتهای این مطلب به این سوال پاسخ خواهیم داد. بنابراین اگر از طرفداران عکاسی هوایی هستید و دوست دارید به بهترین کیفیت در تصویر برسید، حتما در ادامه با فرانگاه همراه باشید.
فیلتر ND چیست؟
اِن دی ND مخفف Neutral-Density است. عملکرد این فیلتر تا حدی از نامگذاری آن پیداست. این فیلتر چگالی نور را به حالت طبیعی بازمیگرداند. همچنین رنگ خاکستری دارد و هیچ تاثیری بر تون tone رنگ نخواهد داشت. کاربرد اساسی این فیلترها محدود کردن مقدار نور است که به لنز دوربین وارد میشود. در واقع نور ورودی را قبل از رسیدن به سنسور در محیطهای پر نور یا در حین فیلمبرداری سطوحی که بازتاب شدیدی دارند، مثل سطح آب یا فلز کاهش میدهد.
فیلتر ND از گامها یا همان استاپ برخوردار است که به ما اجازه میدهد به صورت درجهبندی شده، نور را کنترل کنیم. هرچه f-stop بالاتر باشد نور کمتری اجازه عبور پیدا خواهد کرد.
برخی فیلترهای ND عملکرد پلاریزه دارند. با فیلتر کردن نور به علت بازتابشها، یک فیلتر پلاریزه میتواند اثر glare را به شدت کاهش دهد. تاریکتر کردن آسمان آبی و افزایش غلظت saturation برخی رنگها از دیگر مزیتها و جلوههای استفاده از فیلتر ND با کیفیت است.
استفاده از فیلترهای ND برای کنترل نور در عکاسی هوایی
عکاسی و فیلمبرداری با فیلتر ND در آسمان به خاطر سر و کار داشتن به جلوههایی نظیر بازتابش نور خورشید از شیشههای ساختمانهای یک شهر یا از روی سطح فلزی یا سنگی یک ساختمان، بازتاب نور از روی سطح آب و موارد این چنینی به شدت کاربردی است. همچنین در سناریوهایی که احتمال اوراکسپوژر شدن تصویر زیاد است، کارایی بالایی دارد.
نگاهی به پارامترهای اساسی کنترل نور در تصویر
به طور کل برای رسیدن به یک شات باکیفیت پارامترهایی برای کنترل نور در دنیای عکاسی در اختیار داریم. تصویری پرفکت است که نورپردازی متعادل (تعادل نوری overexpose و underexpose) داشته باشد. تنظیم پارامترهای ایزو ISO، سرعت شاتر و گشودگی دیافراگم از مسائل اساسی است که باید به آنها توجه کنیم. اما گاهی در رسیدن به یک نتیجه مطلوب محدودیت داریم یا مجبور میشویم روی اعدادی برویم که کیفیت تصویر را کاهش میدهد. برای مثال در نور کم مجبور میشویم ایزو ISO را بالاتر ببریم. اما افزایش بیش از حد آن، خصوصا در دوربینهایی که از سنسورهای کوچکتری برخوردارند، نویز را افزایش میدهد. در این شرایط فیلتر ND برعکس عمل میکند و ورود نور را محدود میکند.
چرا فیلتر ND در پهباد کاربردی است؟
اکثر پهبادها دیافراگم ثابت fixed دارند. در این صورت فقط دو پارامتر ایزو و سرعت شاتر برای اِعمال تغییرات و کنترل نور در دسترسمان باقی میماند. وقتی در شرایطی پرنور bright فیلمبرداری میکنیم، که در پرواز مکرر با آن مواجهیم، کاربر هیچ راهی جز افزایش سرعت شاتر برای کاهش نور ورودی به دوربینِ پهباد دیگر نخواهد داشت. کاربر تلاش میکند با کاهش زمان باز ماندن شاتر، مقدار نور ورودی را کاهش دهد تا اصطلاحا تصویر به درستی اکسپوز شود.
اما افزایش سرعت شاتر چیزی نیست که مطلوب باشد و جلوهای با حس و حال لرزش به پیکسلها میدهد. اثری که بین عکاسان حرفهای به «اثر ژلهای – jello effect» معروف است. این جلوه برای ما مطلوب نیست و رخداد آن باعث کاهش کیفیت اثر میشود.
استفاده از فیلترهای ND برای کنترل نور در عکاسی هوایی به ما امکانی افزودنی میدهد تا بتوانیم بدون افزایش بیش از حد سرعت شاتر، مقدار نور ورودی را محدودتر کنیم. به این ترتیب غلظت رنگ و جلوۀ پیکسلهایِ ثبت شده توسط دوربین پهباد، تحت تاثیر نور شدید دچار کاهش کیفیت نمیشوند.
اعداد فیلترهای ND برای کنترل نور در عکاسی هوایی به چه معنی هستند؟
وقتی با فیلترهای ND سر و کار داشته باشیم با اعدادی در کنار فیلتر ND مواجه میشویم. هرچه عدد کنار ND بزرگتر باشد، تعداد استاپ f-stop بیشتری در اختیار کاربرش قرار میدهد. به عنوان مثال ND16 دارای 4 استاپ است و ND1024 تعداد 10 استاپ در اختیار کاربرش قرار میدهد.
نرخ فریم معمول در دنیای سینما 24 فریم در ثانیه است. اگر این نرخ را برای فیلمبرداری انتخاب کنیم، سرعت شاتر بر اساس قانون 180 درجه احتمالا روی 1/50 سِت خواهد شد. اگر نرخ فیلمبرداری به 60 فریم در ثانیه برسد سرعت 1/120 مطلوب خواهد بود.
فیلترهای ND پهبادهای دی جی آی DJI ND Filters
ما برای پهبادهای مختلف دی جی آی میتوانیم فیلترهای ND تهیه کنیم. مجموعه سه عددی فیلتر ND پهبادِ DJI Avata شامل (ND8/16/32) و سِت چهار عددی DJI Mavic 3 Pro نمونههایی از این تجهیزات جانبی پهباد است.
فیلترهای ND برای کنترل نور در عکاسی هوایی
همانطور که گفتیم تجهیزات جانبی در هر سناریو ممکن است تفاوت داشته باشد. به همین خاطر است که تیمهای تولید بزرگ، طیف وسیعی از تجهیزات جانبی متعدد را در دسترس خود دارند و گاهی به اجاره تجهیزات برای سناریوهای خاص میپردازند.
در بین انواع تجهیزات، کنترل کنندههای نور یکی از مواردی است که در پکیج اکثر افراد و تیمهای فعال در دنیای عکاسی و فیلمبرداری دیده میشود. فیلترهای ND یکی از معمولترینهای کنترل کنندههای نور است که در تصویربرداری هوایی کاربرد وسیعی دارد. چرا که در این شرایط، لنز رو به نور شدید مثلا بازتابشها در حال دریافت نور است.
در نهایت مهارت ما در کنترل نور است که تفاوت بین یک اثر ضعیف یا عالی را معین میکند. شما با استفاده از فیلترهای ND میتوانید گامی بزرگ جهت افزایش کیفیت تصویر بردارید و دل مخاطبان خود را بدست بیاورید. برای خرید انواع اکسسوری پهباد مجموعه فرانگاه در خدمت شماست. حتما از تجربیات و چالشهای خود برای ما بنویسید و اگر این مقاله برای شما مفید بود، آن را برای دوستانتان بفرستید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید