پهپاد، هلی شات یا کوادکوپتر همگی اصطلاحاتی برای معرفی اصطلاح Drone در فارسی هستند. تجهیزاتی که روز به روز به کاربردهای آنها در صنایع مختلف اضافه میشود. پهپاد سمپاش یکی از انواع این تجهیزات است که مشخصا برای صنعت کشاورزی جهت سمپاشی به کار میرود. در این متن قصد داریم با فرانگاه نگاهی به این […]
پهپاد، هلی شات یا کوادکوپتر همگی اصطلاحاتی برای معرفی اصطلاح Drone در فارسی هستند. تجهیزاتی که روز به روز به کاربردهای آنها در صنایع مختلف اضافه میشود. پهپاد سمپاش یکی از انواع این تجهیزات است که مشخصا برای صنعت کشاورزی جهت سمپاشی به کار میرود. در این متن قصد داریم با فرانگاه نگاهی به این دسته از محصولات داشته باشیم. اگر به فکر استفاده صنعتی و خرید پهپاد سمپاش هستید، و یا شیفته دنیای کاربردی هلی شاتها هستید و میخواهید بیشتر با آنها آشنا شوید، با ما همراه باشید.
پهپاد سمپاش چیست؟
صنعت کشاورزی هم، همتراز با دیگر صنایع و با ظهور فناوریهای جدید دچار تحولاتی میشود. صنعتی که انسان سالهاست به روشهای مختلف برای رسیدن به محصولات غذایی مدنظر به آن مشغول است. همانطور که میدانید یکی از مخاطرات این صنعت آفات و حشرات موذی است. یکی از روشهای مقابله سم پاشی استفاده از پهپاد است، که در این متن به صورت مفصل به آن خواهیم پرداخت. اما اجازه دهید نگاهی کوتاه به انواع روشهای سمپاشی داشته باشیم.
انواع روشهای سمپاشی
برای اینکار یا باید کارگر سمپاش استخدام کنیم، یا از سمپاشهای اتوماتیک برخوردار شویم. همچنین میتوان مزارع بزرگ را به وسیله هواپیما سمپاشی کرد. به طور کلی روشهای زیر برای سم پاشی مزارع و باغات مورد استفاده قرار بگیرند:
✔️سمپاشی دستی توسط انسان
✔️سم پاشی موتوری
✔️سمپاشی فرغونی
✔️سم پاشی زنبهای (ثابت)
✔️سمپاشی پشت تراکتوری
✔️سم پاشی با هواپیما
✔️سمپاشی پهپادی
هر کدام از این روشها برای کشاورزان و باغداران در شرایط مختلف مورد استفاده بوده، اما هیچوقت در هیچ روشی تا این حد که پهپادها انجام میدهند، کار سمپاشی راحت نبوده است.
سمپاشی با پهپاد چه مزایایی دارد؟
تا پیش از این سمپاشی از آسمان فقط به وسیله هواپیما ممکن بود که امروزه به لطف توسعه انواع پهپاد، این کار به راحتی توسط کاربران قابل انجام است. البته نباید فراموش کرد که سمپاشی با پهپاد نه تنها ارزانتر است، بلکه به خاطر برخورداری از فناوریهای موقعیتیابی و تعیین مسیر مشخص و دقیق و همچنین پرواز بدون سرنشین عملا با کیفیت بهتر هم عملی میشود.
به این ترتیب ما تجهیزی در اختیار خواهیم داشت که علاوه بر مزیتهای سمپاشی از هوا، از نظر کیفیت انجام کار هم ارتقا خواهیم داشت. پهپادهای امروزی با توجه به سنسورهایی که دارند هم از نظر شناسایی موانع کارآمد هستند و هم در تعیین موقعیت. به این ترتیب ما هم میتوانیم پهپاد را از راه دور بدون دردسر کنترل کنیم، همچنین برنامه مسیر حرکت تعیین کنیم و به راحتی کاری که قبلا به سختی انجام میشد را به شکلی سازماندهی شده اجرا کنیم.
سمپاشی مزارع با گیاهان بلند همیشه چالشی بوده که مزرعهداران با آن مواجه بودند. امروزه با در اختیار داشتن پهپادهای سمپاش، نظر به دوام و قابلیتهای این محصول به طور کل این دغدغه را برطرف خواهیم کرد.
پاشیدن یکنواخت سم با دوز مشخص از دیگر مزایای استفاده از پهپاد است. به این ترتیب حجم مصرفی سم هم کاهش خواهد داشت. سمپاشی هوایی به طور کل مزایای متعددی دارد که عدم نفوذ سم به اعماق خاک یکی دیگر از این مزایا است. در درازمدت و کوتاهمدت از آسیبی که به دلیل سمپاشی به زمین زراعی کشاورز وارد میآید جلوگیری میکند.
مزیتهای پهپاد سمپاش در یک نگاه
✅کاهش هزینههای سمپاشی: هزینههای سمپاشی با پهپاد به طور کل به خاطر مدت زمان کار و همچنین صرفهجویی در سموم و مصرف آب به طور کل هزینههای این کار را کاهش میدهد.
✅افزایش سرعت سمپاشی: مشخصا سمپاشی هوایی سرعت بسیار بالایی دارد.
✅عدم نیاز به نیروی انسانی سمپاش
✅سمپاشی با کیفیت، یکنواخت و دقیق: به خاطر برخورداری از فناوریهای روز مانیتورینگ، تشخیص مانع و موقعیت یابی، طرحریزی مسیر حرکت و تعیین محدوده خاص، سمپاشی با پهپاد کاری دقیق است. سم به طور یکنواخت روی گیاه مینشیند تا حداکثر تاثیر آن را شاهد باشیم.
✅کاهش مصرف آب: مصرف آب روز به روز به چالشی جدیتر بدل میشود. صرف نظر از هزینهها ما مسئولیت مراقبت از سرمایههای موجود را داریم.
✅کاهش آثار زیست محیطی: کاهش حجم سم مورد نیاز برای هر هکتار و همچنین نفوذ بسیار کم سم به داخل خاک منجر به کاهش آثار مخرب زیست محیطی خواهد شد.
همین مزایا برای یک کشاورز آگاه کافی است تا از ارزش بالای تهیه پهپاد سمپاش باخبر شود. اما با وجود این همه مزایا آیا معایبی هم برای این روش وجود دارد؟
معایب سمپاشی با پهپاد
یکی از معایبی که قطعا با توسعه فناوری برطرف خواهد شد ظرفیت باتری در پهپاد است. معمولا مدت زمان پرواز برای این قبیل پرندهها 15 دقیقه تا 1 ساعت است. مشخصا این مدت زمان برای برخی سناریوها کفایت نمیکند. هرچند کاربر میتواند با تهیه باتریهای زاپاس، به راحتی پهپاد را فرود آورده و مجددا با باتری فول شارژ به پرواز درآورد.
دیگر عیب این روش، حساسیت پهپادها به خاطر وزن نسبتا کم در قیاس با هواپیماهای سنگین است. در واقع شرایط جوی باید تا حدی برای سمپاشی با پهپاد مطلوب باشد.
همچنین برای به پرواز درآوردن یک پهپاد نیاز به مهارت دارید. هرچند کار چندان سختی نیست و بعد از مدتی، کاربر متوجه میشود که گویی در حال بازی کامپیوتری است. هرچند کشاورزان سنتی احتمالا نیاز به فردی داشته باشند که با فناوریهای روز بتواند کار کند. به هر حال نیازی نیست خود کشاورز اقدام به خرید پهپاد کند و میتواند از شرکتهای فعال در این زمینه کمک بگیرد تا تمام فرآیند کار به صورت مهندسی شده صورت پذیرد.
قیمت بسیار بالای پهپاد سمپاش آن را از دسترس عموم خارج کرده است و تهیه آن فقط برای مزرعهداران بزرگ، اقتصادی به نظر میرسد. برند DJI که از فعالان انواع پهپاد برای عکاسی و فیلمبرداری و همچنین حمل و نقل به شمار میآید در این زمینه هم فعال است. در ادامه به معرفی چند مدل جهت آشنایی بیشتر شما میپردازیم.
بهترین پهپاد سمپاش DJI
پهپاد سمپاش AGRAS T30 یکی از گرانقیمتهای DJI به شمار میآید. راندمان کاری در ساعت، 16 هکتار است. از سیستم تشخیص مانع 360 درجه برخودار است. حداکثر مقدار پاشش مایع 7.2 لیتر یا و 8 لیتر در دقیقه است. همچنین باتری قابلیت جدا شدن دارد. میتوان به وسیله یک فرستنده سه پهپاد را کنترل کرد. فناوری D-RTK دقت در کار موقعیتیابی را شدیدا افزایش میدهد.
پهپاد سمپاش MG-1P یکی از اقتصادیهای DJI است. سیستم تشخیص مانع چند جهته دارد. از موقعیتیابی دقیق D-RTK برخوردار است. همچنین 4 نازل در صورت استفاده از TX-7K8 با سرعت اسپری 0.525 لیتر در دقیقه در دسترس خواهد بود.
البته نمونههای بومیسازی شده پهپاد سمپاش هم در دسترس کشاورزان قرار دارد. مثلا پهپاد سمپاش نگاه آسمان از نوع هگزاکوپتر با سه ظرفیت 10، 20 و 30 لیتری و امکاناتی نظیر موقعیتیابی با دقت کمتر از 50 سانتیمتر و همچنین قابلیت تبدیل به بذرپاش و گردهافشان را دارد.
سخن پایانی در مورد پهپادهای سمپاش
مشخص است که بهرهمندی از روش سمپاشی به وسیله پهپاد مزایای متعددی دارد و در کنار مزایایی که در اختیارمان میگذارد هزینه اجرای کار را هم خصوصا برای مزارع متوسط و بزرگ کاهش میدهد. خیلی از کشاورزان از مزایای سمپاشی به وسیله هواپیما آگاه هستند، اما استفاده از این وسیله برای همه ممکن نیست. از طرفی هواپیما فاقد امکاناتی است که پهپاد در اختیارمان میگذارد و کار را با کیفیت خیلی کمتری انجام میدهد. روشهای دیگر سمپاشی هم هر کدام معایب خودش را دارد. به عنوان مثال ورود به یک مزرعه باعث آسیب رساندن به بخشی از محصول خواهد شد و سمپاشی از زمین سم زیادی را به دل خاک میدهد که به هیچ وجه مطلوب نیست.
نظر شما چیست؟ پهپادهایی که به صنعتهای مختلفی ورود کردهاند در آینده چه وضعی خواهند داشت؟ آیا شما تجربه سمپاشی با پهپاد را داشتهاید؟ از نظرات و ایدههای خود برای ما بنویسید و اگر این مقاله برای شما کارساز بود، آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید